Sałatki to bardzo popularne, lubiane prawie przez wszystkich potrawy. Są doskonałymi dodatkami do wędlin czy mięs, nadają się świetnie na śniadania, kolacje, obiady czy też lekkie przekąski miedzy posiłkami. Najlepiej przygotowywać je ze świeżych, sezonowych warzyw, ale warto także zadbać o źródło witamin na zimę, przygotowując sałatki w słoikach.

Do przygotowania takiej sałatki potrzebujemy 1 kilogram marchwi startej na grubych oczkach lub drobno pokrojonej, 1 kilogram świeżych ogórków pokrajanych w kostkę lub cienkie plasterki, 1 kilogram drobno poszatkowanej kapusty białej , 1 kilogram drobno poszatkowanej kapusty włoskiej lub pekińskiej, 1 kilogram papryki czerwonej, 1 kilogram słodkiej pokrajanej w paseczki, 1 kilogram pomidorów pokrajanych w kostkę, 1 kilogram jabłek, pół kilograma cebuli pokrajanej w piórka, 1 szklanki oliwy z oliwek, pół szklanki cukru lub miodu, 1 szklanki octu winnego lub 5 % roztworu kwasku cytrynowego, 2 lub 3 łyżki soli, 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu do smaku.

Wszystkie składniki wrzucamy do dużego garnka lub miski dokładnie mieszamy. Nakładamy do słoików typu twist i ugniatamy. Pasteryzujemy około 25 minut w tradycyjny sposób, w garnku z wrzątkiem sięgającym nieco poniżej zakrętek słoików.

salatki-do-sloikowBardzo smaczna jest także sałatka z porami, szczególnie dla osób nie przepadającymi za octem. Do jej przygotowania potrzebne są po 2 kilogramy kapusty białej i ogórków, 4 marchewki, 4 pietruszki, 2 papryki czerwone, 4 pory, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 3/4 szklanki octu 10% oraz 2 łyżki soli.

Kapustę szatkujemy, natomiast ogórki kroimy w plastry, podobnie jak pora. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Paprykę kroimy w paski i wraz z pozostałymi warzywami wrzucamy do dużego naczynia. Następnie należy przygotować zalewę z cukru, oleju, octu i soli, zagotować ją i pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie warzywa mieszamy z ostudzoną zalewą, pozostawiamy na 2 godziny, a następnie nakładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15-20 minut.

Jeśli chodzi o pasteryzację, słoiki musimy mocno zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Garnek wypełniamy wodą do 3/4 ich wysokości. Po zapasteryzowaniu wyjmujemy słoiki , ustawiamy do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawiamy do ostygnięcia.